torsdag 1. august 2019

Skrivekoden. 10 nøkler til en god og effektiv tekst. Audun Farbrot, Cappelen Damm AS, Oslo 2019


Hvordan formidle kloke tanker og ny kunnskap med folkelig kommunikasjon? I et språk som folk forstår og kan la seg bevege av. I form av en tekst som gir energi til at vi alle kan bidra i samfunnsdebatten. Med overskrifter som både provoserer og gir deg energi til å lese hele teksten. Når vi vet at ordene vi bruker gir og tar energi. Der kreativiteten kan bidra til å bevege leseren.

Førsteinntrykket av fagboken Skrivekoden kan nok være at «dette var en fargerik og tynn bok» på drøye 150 sider. Sammenliknet med andre bøker om skrivekunsten jeg har rukket å lese.  Skrivekoden leverer! Den lever opp til sine anbefalinger om at de enkleste råd som regel betyr at det ligger mye hardt arbeid bak. Jeg skulle la meg imponere:

            Den sanne oppdagelsesreise består ikke i å finne nye landskap, men å se med nye øyne, med nye følelser og med nye opplevelser, nye spennende oppdagelser. Man kan lese seg til muligheter og ny kunnskap man ikke kunne forestille seg med førsteinntrykket. Som så mange andre med bred erfaring fra den akademiske verden og skrivingen, har jeg blitt god til å liste opp problemstillinger, teorier, analyser, refleksjoner og konklusjoner på sak på en slik måte at jeg gjerne i engasjementets ånd, forteller leseren at han/hun ikke forstår. Er en idiot?
            Min erfaring er det at ingenting er mer utfordrende enn å kommunisere slik at den du snakker med forstår deg rett. Vi har en tendens til å tolke, fortolke og misforstå saken på en slik måte at vi kan tillate oss å krenke personen bak budskapet. Spesielt utfordrende er det å diskutere på 280 tegn (Twitter). Er du en av dem som samler på klikk og liker av all selvskryt i sosiale medier? Og ikke får det til? Følg med videre.

Jeg liker å se på meg selv som en tenker og skriver med forfatterambisjoner. Etter 10 år med stort engasjement, og kanskje noen vettuge bidrag til samfunnsdebatten i sosiale medier, trodde jeg at skrivekunsten har jeg kontroll på. Det er jammen lett å glemme hvem som er leseren, omtalt som drømmeleseren, i engasjementets ånd. Jeg tror også at alle leser det jeg skriver og forstår meg rett. Etter noen sider inn i Skrivekoden skulle det vise seg at dette var en nyttig reise blant gode råd, skrivenøkler og «absolutt på sin plass med nyttige tips» til mine skriveprosjekter. En form for kreativ motstand jeg trengte på dette tidspunktet med mine forfatterambisjoner. Det går også an å ta en forfatter-test med 13 punkter. Jeg fikk i hvert fall et overraskende resultat av denne testen.
           
Så hvordan er det mulig å skrive et unikt manus som overrasker leseren med viktig og erfart kunnskap? Selv har jeg drevet med en aktivitetsrettet forskning, selvstudium og intensiv kunnskapsutvikling  i knappe10 år. Jeg har brukt mye ressurser det siste året på å formulere nyttig kunnskap og bidrag i samfunnsdebatten i form av bokprosjekt. Det skulle bli vanskeligere enn jeg trodde å få boken publisert i et forlag. Jeg har så langt blitt refusert 4 ganger. Etter å ha lest Skrivekoden forstår jeg jo hvorfor.
Det er ikke godt nok å være tilfreds meg seg selv og sin innsats. Fokus må være rettet mot hva som er mest nytt og nyttig for leseren. Vet du forresten hvem leseren din er? Din drømmeleser? Jeg vil gjerne fortsette være aktuell med unike bidrag i samfunnsdebatten.
Hvem vil vel ikke det? Noen viktige adverb å få med seg i denne sammenheng er da at din Drømmeleser skal bli beveget og inspirert. Ordene skal gi positiv energi, noe som også gir leseren en positiv psykisk helse. Men det er en annen bok. Selve teksten skal bli oppfattet og forstått som interessant, nytt, nyttig, unikt, velformulert og et friskt pust.

Skrivekoden gir deg 10 viktige skrivenøkler til en god og effektiv tekst. For meg var disse de viktigste skrivenøklene:
·         Skrivenøkkel 5: Bestem deg for hva teksten skal utrette.
·         Skrivenøkkel 4: Finslip språket for leserne.
·         Skrivenøkkel 2/10: Vis hva du har på hjertet. Finn din personlige stemme og stil.
·         Skrivenøkkel 7: Skriv kort, tenk klart.
·         Skrivenøkkel 9: Be andre kommentere teksten, og lytt til rådene.

Å skrive en god tekst er virkelig hardt arbeid og en nyttig læreprosess. Det er mye god terapeutisk bearbeiding i skriving. Om man har behov for dette i sin egen utvikling. Uansett så skal teksten bidra på intellektuelt vis hvor vi er likeverdige samtalepartnere i samfunnsdebatten. Det skal ikke være en samling ord og fagterminologi som sier leseren noe om hvorvidt denne forstår alvoret i saken. Det er derfor viktig å stille seg spørsmålet: Har du den inspirasjonen som skal til for å skape og skrive en god tekst? Tør du provosere med en frisk overskrift som får leseren til å måtte lese resten? Boken vier mye plass til overskrifter og hvordan tørre å provosere på en kreativ måte slik at det samlet sett blir et positivt etterlatt inntrykk av din tekst. Altså en positiv opplevelse for leseren. At man som skriver og tenker blir forstått rett. Klikk og liker i sosiale medier handler jo om å bli anerkjent på den digitale måten.

Skrivekoden avsluttes med tips til hvordan kommunisere i ulike digitale og analoge medier. For en som ikke er rosablogger og youtuber med bred erfaring fra Paradise Hotel (TV3), var denne boken en helt unik samling gode tips og råd til å bli lest, forstått og klikket videre. Jeg kan virkelig anbefale Skrivekoden for alle som ønsker å bevege sine lesere med gode tekster i den aldri så utfordrende samfunnsdebatten, om saker som engasjerer oss alle. God lesning J.


Hanne Tiller
Kommunikasjonsrådgiver og skribent med forfatterambisjoner.

EPILOG fra forfatteren (nei – dette er hverken reklame eller sponsing):
Glad du likte boken og har latt deg inspirere, selv om den ikke er tykk. Har ønsket å skrive en bok som skal bli brukt, derfor måtte den bli kort. Bestemte meg tidlig for at den skulle bli maks 150 sider. Takk for hyggelig omtale. Fint at du skriver deg selv inn i teksten, det gir teksten autensitet. Lykke til med kommende skriveprosjekter. Beste hilsen, Audun



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar