onsdag 22. april 2020

Hvordan går det med den Solidaritetsorienterte Dugnadsånden i Tillitssamfunnet? Korona uke 6.


Pekefingerbrigaden har gode dager!

Det er interessant å følge mediedekningen av Koronakrisen. I små doser for min del. Jeg synes nå det begynner å bli too much med alle pekefingrene om hygienetiltak som vi skal følge. Som folk faktisk følger, siden vi har fått med oss hva som gjelder i 6 uker. Når vi nå faktisk gjør så godt vi kan.
Det begynner å bli en for stor inngripen å være på hjemmekontoret 24/7 og holde seg til alle restriksjonene ved uteaktiviteter. Jeg liker å trene ute hver dag i 2 timer - på friidrettsbanen, i skogen eller langs landeveien. For å unngå brakkesyken --> Jeg løper, hopper, spretter, pusher og har omformet treningsprogrammet for treningsstudioet om til utegymmet. Og forsøker å være så sosial jeg kan med å smile inkluderende til alle jeg møter.  Dem er det heldigvis noen av.  Jeg står i mye smerte og forsøker å være tolmodig. Men det røyner på for min del. Jeg synes det er på tide å åpne opp for flere enn små barn, frisører og fysioterapeuter. Ingen får bedre helse av å være sosialt isolert over tid.

Vi skal åpne opp så snart som mulig, men så langsomt som nødvendig Sammen.

Det er klart det røyner på nå budskapet er at " hygienetiltakene må være på plass..." før man kan foreta seg noe som helst i retning av å redusere inngrepene i være liv. Da ser vi at det er hygienetiltak som gjelder og aldri "velkommen til våre kunder" for alle butikker som nå skal åpne opp neste uke. Vi lever jo i tillitssamfunnet og da tar vi tilliten for gitt?
Jeg tolker slike utspill som gode forsøk på å innfri myndighetenes krav for å åpne opp, og da er det ikke nødvendig å ønske kundene velkommen. Ja for de står vel i kø nå? Vi har da tillit til hverandre.

Tillit er en viktig grunnleggende verdi som vi bygger våre liv og samfunnet på. Den viser at vi er avhengig av hverandre, men det er også en gjensidighet som ligger til grunn. Tilliten må være som fortjent og vi må gjøre oss fortjent til tilliten. Det betyr også at tilliten bygger på en antakelse om at myndighetene har kunnskap og toleranse for oss som har tillit til samfunnet. Tilliten er en gave uten gjenytelser. Den bygger på åpenhet og lojalitet og ansvar for gode prestasjoner. Tilliten er ikke et godt formulert kommunikasjonsbudskap som skal formidles på pressekonferanser hvor vi også blir truet med smittevernloven om vi ikke følger myndighetenes pålegg og hygienetiltak.

Vi er alle likeverdige voksne i Norge og det er ingen grunn til å sette livet på vent!

Det høres fint ut når dette kommer som velformulert kommunikasjonsbudskap når Regjeringen ber oss om å delta i dugnaden for Norge. Det Norge vi kjenner hvor dugnad er felles utført, ulønnet og frivillig arbeid. Dugnad er i sin ånd frivillig arbeid,hvor Vi som deltakere profilerer mer fra det felles prosjektet vi har om å sette en stopper for smitte og pandemi. Vi tar gjerne en for fellesskapet. Og det ligger i Dugnaden at dette er noe som ikke kan påvinges oss eller at vi kan bli straffet for ikke å delta. Ikke straffet med trusler om at myndighetene vil bruke smittevernloven mot deg. Men det gjelder ikke for meg, nei. Eller for noen av ministrene i Regjeringen. SÅ dugnaden er bare et konstrukt Regjeringen bruker for å la oss tro at dette er viktig frivillig arbeid. Rett og slett faktisk sett.

For dugnaden gjelder dem som er eller kan bli smittet med Koronavirus. For alle andre, så må vi vente på både helsehjelp og jobbmuligheter -- i det lange løp skal det se ut som. Alle vi som ikke går i barnehagen, småskolen eller er frisører eller fysioterapeuter. Men om vi snur på dette, så betyr det jo at etter Korona blir det nye milliarder til viktig helsehjelp for Velferdsstaten Norge. Her bruker jeg advokat Geir Lippestad sine egne formuleringer publisert på Facebook 4.4.2020:

"Etter Corona blir det lettere å bli alvorlig syk i Norge.
Totalt 159 mennesker er dessverre gått bort i Norge hittil i år som følge av Corona viruset. Hver dag oppdateres vi av statsminister og alle medier om utviklingen. Hvor mange er syke, hvor mange er blitt friske og hvor mange er døde. Absolutt alle resurser vi har i samfunnet settes inn for å hindre sykdom og død. Det er nå konsensus om at det er ingen grenser for hvor mye penger vi vil bruke, hvor mange arbeidsplasser vi vil ofre og hvor mange andre samfunnsoppgaver som skal nedprioriteres for å redde liv. Det er veldig bra, men for meg en veldig fremmed tanke. Alvorlig syke har i alle år møtt argumentet om kost-nytte. Vi har fram til nå akseptert at kostnader er relevante i forhold til hva vi kan forvente av helsetjenester.
Etter Corona er jeg sikker på at mange som blir syke nå vil få en lettere hverdag. Statsminister må hver dag svare for:
- hvor mange rusmisbrukere har mistet livet i dag som følge av manglende helsetilbud.
- hvor mange psykisk syke har tatt livet sitt i dag som følge av manglende helsetilbud.
- hvor mange kreftsyke har mistet livet i dag som følge av at de ikke får tilbud om de beste medisiner på markedet.
- hvor mange muskelsyke har mistet livet i dag fordi det er bestemt at medisiner som er tilgjengelig er for dyre.
- hvor mange ensomme eldre har mistet livet i dag fordi det ikke er penger nok til å få de ut av isolasjon.
- hvor mange hjertesyke har dødd i dag fordi sykdommen ikke ble oppdaget tidsnok.
- hvor mange dødsfall fikk vi i dag fordi responstiden fra ambulanse i distriktene var for lang.
- hvor mange barn har mistet livet i dag fordi vi ikke har resurser til å avdekke vold i hjemmet.
- hvor mange har mistet livet i dag uten en hånd å holde i fordi vi ikke har råd til nok bemanning på sykehjem .
- hvor mange har mistet livet på veien dag fordi det ikke er penger til sikring.
-hvor mange drap har vi fått i dag fordi vi ikke har midler til forebygging eller nok politi.
Jeg er glad for at alle disse gruppene og mange, mange flere som dør hver dag, nå får det bedre. Jeg er også glad for at de pårørende som står mitt i krisen etter at barnet deres har gått bort, nå kan være sikker på at alle utgifter de ikke greier å betale som følge av bunnløs sorg, nå vil dekkes av fellesskapet".
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I denne sammenhengen er like regler og innhold i trygdeytelser ikke nevnt. Eller om det nå etterhvert blir et A-  eller B-lag for trygdeytelser og muligheter på arbeidsmarkedet. Det er uvisst hvordan dette markedet ser ut og om hvor mange % som representerer et åpent eller lukket arbeidsmarked hvor stillinger lyses ut eller finnes i nettverket. Men det er en annen bloggpost. I mellomtiden tar jeg meg en skikkelig løpetur. 
Følge med videre og ha en strålende uke.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar