torsdag 2. april 2020

Hvordan går det med tilliten og dugnadsånden hos OSS?

Selv om det begynner å røyne på?

Livet på hjemmekontoret har sine sider. Jeg må innrømme at jeg begynner å bli litt sånn passe lei. Lei av å være isolert og ha jobblivet og viktige målsettinger satt på vent til etter Påske, eller lenger frem?. Helt i myndighetenes grep om å stenge NorgeAS, og den (begrensende?)kunnskap de bygger sine mange hygienetiltak og veivalg på. Hva slags kompetansegrunnlag baserer de sine råd på? Vi har jo ikke vært i en Koronakrise før.

Jeg vil garantert sette pris på mine gode relasjoner i nettverket -  med muligheter for sosial kontakt ansikt til ansikt - etter påske. Det er noe annet enn å bare forholde seg til løsere sosial kontakt i den digitale møteplassen med tilknyttede venner og følgere. Men om vi tar "en for laget" ved å være isolert, så er det faktisk noen som har det verre. Derfor er det på plass å minne om følgende:
Bildet kan inneholde: mulig tekst som sier 'En indisk lege uttaler: begrense fysisk kontakt er et privilegium. Det betyr du et er til at du kan holde avstand til andre. Handvask er ogsa et privilegium, at du innlagt vann. Handsprit er privilegium. Det betyr du har penger til a kjope Karantene er et privilegium, a vaere hjemme. matene vi bekjemper corona- pandemien pa, tilgjengelig velstaende. Faktum sykdom spredt de velstaende og mens floy rundt kloden, na vil ta av millioner av na praktiserer isolasjon og valgt a stenge samfunnene ned, vaere hvor priviligerte vi kan gjore dette. For mange India er det umulighet.'

Mange skjulte helter bidrar på sin unike måte.

Vi heier på alle heltene i helsevesenet, matvarebransjen, renholdere og alle dem som holder hjulene i gang. Alle heltene i samfunnskritiske jobber som gjøres synlig i pressekonferansene kl 16 på NRK. Ære være dem for deres innsats, slik at vi kanskje kan komme tilbake til et verdig voksenliv etter hvert. Men hva med alle dem som ikke er synlige? Med synlighet i form av bekymringer som journalister bringer frem i lyset: Alle barn og unge som må være hjemme i omsorgssvikten med utrygge voksne, de mange gamle som må være alene i sin ensomhet og alle dem som er offer for sparekniven: De mange som sliter med psykiatri, alvorlige spiseforstyrrelser og rus, f.eks. Alvorlige syke mennesker som helsemyndighetene har glemt? Alle dem som kan få alvorlige skader fordi Helsemyndighetene har valgt å prioritere dem bort til fordel for Kornonapasienter. Hvor mange er innlagt på sykehus med Korona, igjen? Jeg tror ikke noe på utsagnet om at "alle som trenger lindrende helsehjelp skal få det". Når sosiale medier flyter over av eksempler som viser det motsatte.

Når offentlig sektor består av et mangfold av nasjonale fagmiljø og kompetansesenter for alle de usynlige heltene som "tar en for laget" ved å ikke få lindrende helsehjelp. Dette er gjerne fagmiljø som får 100- vis av millioner i overføringer fra Staten Norge, og som har sitt tilhold utenfor Universitetssykehusene i eget helsehus og med egne spesialiserte fagpersoner. Hvorfor skal de ikke gjøre jobben sin nå? Fordi det er for vanskelig å vaske hendene + holde avstand + ha smertelindrende samtaler + ivareta målgruppen på best mulig måte - SAMTIDIG? Hva skal denne hurtigarbeidende ekspertgruppen Regjeringen nå skal sette ned faktisk gjøre? Er det ikke bare å be disse fagmiljøene om å gjøre jobben sin også NÅ!!?


Ingen får bedre helse av å være isolert over lengre tid.

Det flyter over av forskning, råd og vink om å fungere i denne krisesituasjonen og på dette pålagte hjemmekontoret. Vi er alle sosiale mennesker som fungerer best med andre sosiale mennesker. " Jeg er i min fulle rett til å være meg, med min sosiale hjerne og kroppslige fornemmelser til å fungere optimalt i nåtid mot fremtid"....Vi er avhengige av gode relasjoner for å fungere optimalt fysisk og mentalt. Derfor er det viktig at denne situasjonen varer kortest mulig. Det tror jeg vi alle kan være enige i!

Det er jo fint at all denne forskningen kommer til overflaten for da kan vi alle bidra til å formulere kravspesifikasjonen for hvordan vi håndterer en slik krise neste gang den VI i Norge blir angrepet av et virus. Alle vi som er innom et visst antall sosiale medier i løpet av arbeidsdagen, har fått disse rådene og all forskningen inn på kontoret her i familieidyllen. Alle i det godes hensikt. Ja -da -->

Baksiden av denne forskningen er at vi blir minnet om vår utilstrekkelighet som menneske, at vi ikke strekker til i denne situasjonen "siden vi ikke". og vi får en følelse av skam og skyld "når vi ikke.". Vi må huske at denne isolasjonen og krisefungeringen med pålagt hjemmekontor, er noe vi selv IKKE har valgt. Så da kan det være en god ide å dosere inntak av alle råd og forskning. For det er jo slik at å blande alle belærende hygienetiltak pålagt fra talerstolen (NRK), kombinert med irritasjon, frustrasjon og manglende håp om å komme ut av situasjonen på kort tid (som jo isolasjon over tid garantert fører til), kan samlet sett bli en heftig kombinasjon. Og vi alle kan risikere å gå rundt som tidsinnstilte bomber. Da blir det i hvert fall ikke noe hyggelig for noen selv om vi holder minst 2 meter avstand til hverandre.

Og da har jeg ikke formidlet denne situasjonen i kombinasjonen med å være bekymret for økonomien og jobbmulighetene i sommer.

RÅD: En treningsøkt ute i solen hver dag! Hver dag hele uken!

Jeg vil fra mitt ståtsted anbefale alle om å ta seg en treningstur i solen hver dag. Den biopsykososiale tilnærmingen til god helse (nedenfor), er en helsemodell som har eksistert siden 1985 (og utfordrer den eksistrende som er fra 1600-tallet). Den viser hvor viktig det er for oss å legge inn sosiale økter hver dag - ut i solen eller inne på hjemmekontoret. Og bevege oss fremover for å utfordre oss fysisk og mentalt:

Når vi trener fysisk aktivitet så er det hjernen på alle dimensjoner og former som får best effekt av treningen. Vi får det MYE BEDRE både fysisk og mentalt  -->Om vi trener hard kondisjon så vil:


  • blodomløpet strømme til alle hjernedelene
  • disse hjernedelene vil ta opp mer næring
  • hjernedelene kan da skape dna og flere hjerneceller
  • flere hjerneceller gjør hjernedelene sterkere og koblingen mellom dem bedre
  • hjernen heles og vi slipper stresset ut
  • vi får bedre fokus og konsentrasjon
  • våre kognitive egenskaper (følelser som påvirker våre opplevelser og handlinger..) blir bedre og vi takler påkjenningene av "krisen" bedre
  • melkesyre er positivt for hjernen og kan hindre utvikling av demens.
  • minst 45 min trening, minst 3 ganger i uken gir best effekt
Forskningen er entydig: Når vi trener øker vi omfanget av hjerneceller og vi fungerer bedre. Hjernetreningen kobler også høyre og venstre hjernedeler sammen og vi blir mer kreative. Alle egenskaper vi fokuserer på forsterkes, de delene som er automatiske bruker færre hjerneceller. Hjernen endrer seg hele livet og likevekten skapes når vi sover nok osv. Dette kan jeg skrive mer om, men det er en helt annen bloggpost.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar