torsdag 14. mai 2020

Hva med oss som ikke er medlem av en Kohort?


Vi vasker hendene, holder avstand og får jobben gjort. Når er vi tilbake til normalen?

Koronakrisen går sin skjeve gang med mange aktiviteter på hjemmekontoret. En av de mange aktivitetene som forhåpentlig skal bidra med nyttig kunnskap for å komme videre i min prosess, er å gjennomføre kurset fra www.braive.com Mentalt sterk i en tid med Covid -19. Jeg ser det som å teste ut nye digitale løsninger for siden å kunne bidra med nyttige erfaringer i en ny jobbsituasjon. En jobbrelatert situasjon sammen med dyktige kollegaer hvor vi skaper gode resultater Sammen i et Tillitsbasert arbeidsmiljø. Når?

Det krever sitt nå å være isolert på hjemmekontoret uten noen dato for når denne situasjonen er over. Jeg bestemte for noen år siden å kjøre en grønn linje med å slutte å kjøre bil, men bruke alle muligheter med kollektivtransport. Den gang uten å tenke på smittemuligheter for virus og andre skumle bakterier. Nå skal det vise seg at det å bruke kollektivtransport skal hindre oss kompetansepersoner å komme tilbake til en normalsituasjon? Nå er det vanskelig å anta når jeg kan komme videre i livet med de målsettinger jeg har. Alle andre målsettinger enn dem som dreier seg om kvaliteten på treningsøktene, CVn, kunnskapshevingen eller Linkedin-profilen .


Tilliten er som fortjent hos oss alle i Solidaritetens navn.

Koronastengt går for å være en dugnad i tillitsamfunnet Norge, og de fleste av oss er nødt til (tvinges?) å være hjemme på grunn av risiko for smitte. Vi er alle bekymret for hvordan denne pålagte isolasjonen påvirker oss. Samtidig som vi bekymrer oss over familie og hvordan Covid - 19 påvirker resten av verden. Norge åpnes opp for alle som er aktivt medlem av en Kohort - i barnehage, skolevesen, idrettslag og arbeidsmiljø. Det snakkes om at sårbare barn og unge som strever med isolasjonen og læringseffekten. Kan det tenkes at det finnes noe som heter sårbare voksne som kanskje ikke får det så mye bedre av å være isolert fra omverdenen i sitt ensidige "miljø" på hjemmekontoret?

Vi gjør alle vårt beste i denne krevende situasjonen: Jeg fikk dette initiativet inn på min e-boks fra @braive.com. Dette var et tilbud til kundene i Gjensidig forsikring om å gjennomføre en digital helsesjekk med ditto opplæring i verktøy for å klare å komme godt gjennom krisesituasjonen og isolasjonen på hjemmekontoret. Jeg grep selvsagt muligheten for å forstå dette med onlinepsykologi og en ny digital løsning i vår stadig mer mangfoldige digitale hverdag og - livsstil.

Sånn i etterkant: Hadde helsemyndighetene gjennomført programmet, hadde de nok også kommet ut av informasjonsbearbeidelsen (hvilken forskning?) med en bedre virkelighetskalibrering som kunne gitt nyttig kunnskap til situasjonen og rådene om å åpne opp Norge AS ytterligere for flere målgrupper i og utenfor en Kohort. Jeg tar meg den friheten å si det. Jeg har lært å være tydelig. Og jeg oppfordrer flere til å prøve verktøyet om enn for å få noen nyanser om hvordan man kan redusere stress og være i nuet for å komme gjennom Koronakrisen best mulig.


Det digitale Mental styrke med Covid - 19 tar deg gjennom følgende hovedpunkter:

1) Å skape gode rutiner hver dag og uke. Planlegging, prioritering, refleksjon og læring gjennom gode dagboknotater. Det har vi mange eksempler på allerede. Krever sin styrke å holde på.

2) Hvorfor er fysisk trening FAKTISK så viktig? Redusere mentale belastninger og redusere stress for å være i nuet hver dag. Visste du at forskning viser at intensive intervall trening løpeøkter faktisk har bedre effekt enn samtaleterapi på noen psykisk helse utfordringer? Se mine tidligere bloggposter om BioPsykoSosiale trening - mentaltrening for bedre folkehelse. Se også forrige bloggpost.

3) Sosial interaksjon er viktigere enn noen gang. Viktig å bygge gode relasjoner, pleie sunne nære relasjoner og øve på trygg kommunikasjon. Ikke bare kommunisere på avstand i sosiale medier. Nå får vi jo virkelig testet ut hvem som er våre gode trygge relasjoner.

4) Søvnen - gode rutiner for å sove nok og ha god kvalitet og søvnhygiene. Pusten som roer og restituerer. Søvn, restitusjon og hardt arbeid er gode følgesvenner. Husk at progresjonen for prestasjonskvaliteten går i svingninger, og aldri i rett linje :-)

5) Hvordan klare å utsette bekymring og grubling, samt møte disse med å føre en takknemlighetslogg. Den vanskelige kjemp-flykt og fryssonen som gir store påkjenninger i form av panikkangst. Det er viktig med time-off fra de ulike påkjenningene man opplever. Komme seg ut i solen hver dag, f.eks.

6) Den digitale belastningen (jmfr min blogg om Skjermhjernen, https://digitalstrategi.blogspot.com/2020/04/skjermhjernen-hvor-mye-tid-bruker-du-pa.html) og fokuset på å redusere skjermtiden. Nå som nesten alle samtaler og møter er digitale.

7) Ulike avspenningsøvelser - med fokuset på mindfulness stressmestring, progressiv muskelspenning og isometrisk avspenning. Lære å puste og kaste stresset i stressbøtta. Morsomt. Mange gode videoklipp.

8) Bevisst Refokusering for å utvikle fokus og konsentrasjon. Med fokus på oppmerksomt nærvær, søke stillhet og være her-og nå. Holde på et godt fokus over stadig lenger tid.

9) Hvordan finne styrke gjennom aksept for det du kan forandre, se på det du ikke kan endre hos andre og se forskjellen. Mental og fysisk styrke er forskjellig for oss alle. Øvelse gjør mester.

10) Endringssyklusen med 6 ulike steg. Hvordan gå stegene og hva slags mestringsstrategier kan man ha for å komme videre i livet, men også takle tilbakefall og triggere til angst og depresjon?

11) Den mentale verktøykassa du kan utvikle etter å ha gått alle stegene i programmet, gjort alle pusteøvelsene og sett på fremtiden på en ny måte.

12) Den mentale helsesjekken som sier noe om hvordan det står til og evnt progresjon. Samt tilbud om oppfølging. De har ingen psykologer tilgjengelig i Norge.

Onlinepsykologen - en faktisk mulighet når krisen inntreffer?

Braive omtaler seg som onlinepsykologen og den er gratis for alle Gjensidige sine kunder som har relevant helseforsikring. For alle oss andre så koster programmet 1050,- til bruk i 5 år. Det er anerkjent kompetanse som har utviklet verktøyet. Kanskje er dette en av fremtidens helsetilbud for depresjon- og angstlidelser. Hvem vet hvordan vår digitale livsstil utvikler seg? Men det er verdt å prøve. Nyttig kunnskapsutvikling og mulighet til å kjenne på hva man faktisk går gjennom, rett og slett.

Når det er sagt, så gjelder også den utfordringen, at man får ikke mer ut av et digitalt verktøy enn det man programmerer inn. Verktøyet er basert på basic psykologi basert på stressmestring, fokus, konsentrasjon og alt vi kan foreta oss for å ha en disiplinert hverdag som tar oss gjennom de utfordringene vi jobber med på hjemmekontoret i isolert fra de man vanligvis omgås med. Den bidrar med kunnskap gjennom godt illustrerte videosnutter i 2 -3 minutter. Det er mange spørsmål innledningsvis til modulene, og helsesjekken konsentrerer seg om hvorvidt dine mentale utfordringer kan være i nærheten av en lett depresjon eller angstlidelse. Verktøyet konkludere med dette om det symptomtrykket man rapporterer inn, har en stor grad av alvor i retning at man trenger å snakke med noen profesjonelle. Da kan man trykke på en lenke for å snakke med en profesjonell i 20 minutter.

Dette verktøyet er sikkert bra for dem det gjelder, og som trenger oppmerksomhet om de følelsene og emosjonene man har i en urimelig stresset hverdag på hjemmekontoret. Det kan se ut som om verktøyet er skreddersydd for alle Universitetssykehus som tilbyr "raskere tilbake" fra å ha møtt veggen. Raskere tilbake fra sykemelding for ikke å havne utenfor arbeidsmarkedet i for lang tid.

Forskning viser at depresjon er den lidelsen som koster velferdsstaten mest hva angår sykemeldinger og sykepenger. Det er klart det er fint å kunne få hjelp digitalt, mens det vi kanskje trenger mer av i denne Koronakrisen er kanskje er flere gode samtaler mellom likeverdige voksne ansikt til ansikt? Alle - og være inkludert i en Kohort. Komme tilbake til en normalsituasjon hvor vi alle får tilbake våre gode sosiale mestringsarenaer.

Ja, og så kan man dele sine erfaringer med å jobbe med de ulike bolkene underveis. Det er rom for å dele erfaringer og komme med forbedringer til verktøyet. Jeg setter pris på å kunne bidra med mine erfaringer og kunnskap. Så da kan vi delta i crowdsourching og bidra til å formulere en kravspesifikasjon på et nyttig digitalt verktøy og onlinepsykologi. Et godt supplement til samtaler med levende psykologer i vårt mangfoldige Helsevesen. Lykke til!

#kommunikasjon #kunnskapsdeling #bpstrening #jobbsøk #digitalfremtid #digitaltransformasjon



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar