torsdag 26. mars 2020

Korona dag 13. Når følelser, stress og digital kompetanse sørger for en god hverdag på hjemmekontoret.

Så var vi plutselig der i den digitale agile hverdagen på hjemmekontoret!

Jeg trives på hjemmekontoret og med å være en dose Twittersmart. Det er smart fordi man får et innblikk i hva som faktisk rører seg ute i den digitale virkeligheten vi alle nå plutselig er blitt en del av. Her kan vi alle bidra til virkelighetsbeskrivelsen, definere den digitale møteplassen ved å være sosiale og ikke minst få oss en god latter - sånn midt i alt alvoret med sykdom, sykehusinnleggelser og død vi holder ut om dagen. Som min gode følger @FairAndBalanced gjerne formulerer seg:

"Norge står med begge beina i en krise. Regjeringen som har sørget for nedbygging av Helsetilbudene og sykdomsrelaterte trygdeytelser maner til dugnadsånd. Og det gjør for ideologisk vondt for dem å se at ledighetstallene når stadig større høyder, så dag får vi vel snart et nytt sett med regelverk og ytelser i Nav for Koronaofrene"

Ja - det er belastende for alle som oppholder seg utenfor det tradisjonelle arbeidsmarkedet, enten som permittert, arbeidsledig eller sykemeldt. Alt stresset om økonomi, muligheten for å betale regninger og ha mat på bordet. Hvordan ser fremtiden ut? Den faktiske ledigheten var stor nok allerede fra før KORONAVIRUSET angrep oss. Takket være Statens Pensjonsfond Norge, eller oljefondet, så har vi FØR KORONA kunnet "ta oss råd til":

  1. 1 av 5 i arbeidsfør alder står utenfor arbeidsmarkedet.
  2. 1 av 10 i arbeidsfør alder er uføretrygdet.
  3. Det er 2 arbeidstakere per pensjonist --> Velferdsstaten er i ferd med å knele.
  4. Pensjonsalderen er den alderen man hadde når man ble syk (ikke 70)  --> "Man må være i jobb for å få en jobb", når hull i CVn som følge av sykdom, ansees som en "feil som noen må rette opp". Mange opplever å være en belastning for Velferdsstaten.
Hvordan vil arbeidsmarkedet se ut ETTER KORONA?
  1. 1 av 10 i arbeidsfør alder er arbeidsledige som følger av permittering eller konkurser. Denne situasjonen eskalerer for hver dag og uken gjennom.
  2. Stadig flere i arbeidsfør alder står utenfor arbeidsmarkedet, siden man har brukt for lang tid til å komme tilbake i jobb etter å ha bli oppsagt og opparbeidet seg hull i CVn,.
  3. Stadig flere "pensjonister" -- når man søker jobber og alderen har passert 38 år som er øvre alder i det anerkjente agile digitale arbeidsmarkedet.
KORONA:
Dette er en ny situasjon vi ikke har erfaring med. Vi er bare mennesker alle sammen som gjør så godt vi kan med den kunnskapen vi har. Og som alle kjenner til: "nøden lærer naken kvinne å spinne." Vi lærer å bruke den digitale teknologien og vi deler kunnskapen i etablerer oss i denne prosessen. Vi skal nok klare å forme en beskrivelse og mal for beredskap for fremtiden potensielle pandemier når vi går prosessen SAMMEN. Jeg håper at de viktige verdiene knyttet til Dugnad, Solidaritet, Samhold og Tillit består også etter Korona.

I disse KORONA-tider har stadig flere fått innblikk i en Navers verden med store bekymringer for økonomien og mulighetene på arbeidsmarkedet, etter Påske. Da hjelper det vel godt med en dugnad for å skreddersy CVn og alle gode rådene om å komme raskt i gang med å søke jobber? Jeg tror det handler mer enn om hva som står på CVn,  Det blir spennende å se hva som faktisk skjer etter at krisen er over,  og Vi alle Sammen vil bidra til å bygge opp sunne virksomheter og velferdsstaten igjen.

 Vil vi få et A-lag og et B-lag av jobbsøkere?

"Korona dag 13: Min virtuelle bedre halvdel har gjort meg oppmerksom på at det er den 8.de morgenen på rad jeg prøver å være morsom ved å si at - Næh - jeg tror jaggu jeg tar hjemmekontor-dag i dag, jeg.."

Vi har kommet godt i gang med den digitale transformasjonen og alle endringsprosessene som krever innovasjonskraft og god mental helse. Vi får testet ut vår evne til selvledelse i nært samarbeid med faktiske og virtuelle kollegaer i det digitale samfunnet. Selvledelse og medarbeiderskap er viktig i det agile digitale arbeidsmarkedet - for oss alle. Nå får vi god øvelse i akkurat dette - alle vi som jobber hjemme i det godes ånd.

Det sies at motgang gjør deg sterkere. Da kan det være en god ide å holde seg i fysisk god form for å klare å "stå han av " i stadig flere uker. Målet om å komme tilbake til en normal virkelighet og hverdag beveger seg stadig lengre ut i tid. Da er det samtidig viktig at vi klarer å bevege oss med alle våre tanker, følelser og holdninger mot målet. Være i bevegelse hver eneste dag, uansett dag i uka og hva kalenderen ellers viser. Ha fokus på mestring i nåtid. Her er et utdrag fra fremtidens arbeidsplasser:

Stadig flere innser viktigheten av fysisk aktivitet, både koblet til det å ha det bra, utholdenhet i endringsprosesser og prestasjon på kontoret (mestringsfølelse på kontoret, hjemmekontoret, gjemmekontoret). Klare å stå sammen i en utfordrende tid. For å kunne ha et høyt tempo på jobb, stå i utfordrende endringsprosesser, trenger vi å trene fysisk aktivitet - trene kondisjonen og konsentrasjonen, bygge opp muskelmasse og drive med mindfulfitness. Når vi trener hard fysisk aktivitet, så er det hjernen som får best effekt i alle former og dimensjoner av mental utvikling. Alle hjernedelene utvikler seg sammen og de kobler seg bedre sammen til en helhet. Kreativiteten fyller oss. Hjernen vår er plastisk og den endrer seg hele livet - gjelder for oss alle.  Internettet er vår kjære møteplass for tiden, og det blir garantert fremtiden også.

For å bli godt trent, så må vi legge inn treningsøkter hver dag. Da kan det være praktisk å arbeide på gymmet i form av:

  1. Vi kommer på gymmet etter frokosten.
  2. Vi deltar i Yoga eller Mindfulness før arbeidsdagen starter. Bygger fokus og konsentrasjon. Løser opp alt stress.
  3. Vi har kontor på gymmet, som har tilrettelagt for bruk av PC på egne arbeidplasser i supplement til selve treningssenteret. Kalles Gymkontoret.
  4. Vi spiser en sunn lunsj mellom arbeidsøktene. Energiboost.
  5. Vi trener fysisk aktivitet før vi drar hjem. God mentaltrening som bygger innovasjonskraften vi trenger på jobb (hele hjernen er koblet godt sammen og vi beholder optimal kreativitet).
  6. Vi bruker kvelden til å spise sunt, restituere, lese og reflektere --> sove nok for å kunne være fokusert på jobb.
Det er jo i USA de mange gode forskningsmiljøene jobber, ikke sant ...? Mange treningssentre i USA tilbyr arbeidsplasser med WIFI og strømuttak. Arbeidsplasser man kan bruke mellom formiddagens arbeidsøkter og ettermiddagens styrke- og kondisjonstrening. Når åpner Norges første gymkontor? I Norge omtaler Treningsindustrien seg som Norges mest nyttige bransje.


Jeg har formet min daglige arbeidsplass til et gymkontor. Jeg jobber strukturert slik alle rådene tilsier at vi skal. Jeg har delt opp arbeidsdagen i ulike jobbe- og treningsøkter. Spiser sunt og trener ute (og ned i Toleransevinduet) for å avslutte arbeidsdagen. Dette gir meg en god flyt som jeg tar med meg videre når KORONA-krisen er over. Jeg har definert de ulike dagene i uka til spesielle temadager for å holde fokus på å gjennomføre den listen jeg har med alle arbeidsoppgaver.

Dog savner jeg gymmet mitt, som jo også inneholder alle de hyggelige medlemmene og PT-ene som sammen er opptatte av at vi skal ha en god sosiale mestringsare og et trygt miljø for alle som trener der og den jobben de gjør med treningen sin.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar